gallery-03.jpg
 

For English version please click here.

HUSORDENSREGLER – Dronninglunden Sameie

§1 INNLEDNING 

I Dronninglunden skal vi skape størst mulig trivsel for alle. Vi utgjør et fellesskap som beboerne hver for seg og sammen har ansvaret for. Et godt naboskap kjennetegnes ved at man tar hensyn til de andre og at hver enkelt bidrar til å skape et godt bomiljø. 

I husordensreglene er det lagt stor vekt på trivsel og utfoldelse for den enkelte beboer, samtidig som hensynet til fellesskapet er søkt ivaretatt. Hensikten med husordensreglene er å skape trivsel, ikke å pålegge beboerne unødige forpliktelser. Med disse reglene skal vi sikre trivsel, trygghet, ro og et godt naboskap. Hver enkelt seksjonseier har plikt til å påse at det ikke oppstår ulempe, sjenanse eller ubehag for andre beboere. 

§2 BRUK AV LEILIGHET 

Leiligheten skal ikke brukes slik at dette fører til sjenerende støy eller annen ulempe for andre beboere.   Det skal være ro mellom kl. 23:00 og kl. 07:00 på hverdager. I helgene og på helligdager skal det være ro mellom kl. 23:00 og kl. 09:00.
Hamring, boring og liknende støyende aktiviteter, samt sang- og musikkøvelser er ikke tillatt før kl. 07.00 og etter kl. 21:00. På søndager og helligdager er det ikke tillatt med aktiviteter som kan påføre sjenerende støy eller annen ulempe for andre (f.eks. vask av balkonger). 

Ved støyende sammenkomster eller fest skal naboene varsles i god tid på forhånd med oppslag i trappeoppgang på egnet sted og ved epost til styret. Ved oppussing som skaper ekstra mye støy (f.eks. drilling i betong) og lignende skal varsel henges opp i trappeoppgangen og ved epost til styret med informasjon om navn, tidsrom for arbeidet og boenheten det gjelder. Vinduer og balkonger/terrasserer bør holdes lukket under støyende arrangementer.  

Sameiet har avtale med NOKAS. Dersom det er brudd på husordensreglene og NOKAS blir ringt og kommer til Dronninglunden, vil den seksjonseier det gjelder kunne bli belastet en eventuell faktura fra NOKAS. Styret har ansvar for å håndheve husordensreglene, og gjør oppmerksom på at husbråk i ytterste konsekvens  vil kunne få følger for eierforholdet i sameiet for den det gjelder, ref. Vedtekter. 

Det er selvfølgelig forbudt å kaste sigaretter eller enhver annen gjenstand ut fra en leilighet, terrasse, eller andre deler av bygget. Vis spesielt hensyn til at det bor folk rett under takterrassen. Støy og høy musikk kan være svært ødeleggende for bomiljøet i et sameie. Alle beboere oppfordres å ta hensyn til hverandre.

Leiligheten kan leies ut og ikke nektes av styret uten saklig grunn. Det er ikke tillatt å fremleie til en organisasjon eller bedrift som driver kortidsutleie. Utleie via Airbnb eller tilsvarende er kun tillatt 3 måneder i året eller slik offentlige myndigheter har bestemt.

§3 BRUK AV BALKONGER OG TERRASSER  

Beboere skal holde balkonger og terrasser ryddige, og disse skal ikke brukes til permanent oppbevaring av ting, skrot eller rot som kan sjenere fasadens utseende. Lufting og tørking av tøy kan skje på balkonger, men kan ikke henges høyere enn balkongkanten. Det er ikke tillatt å banke, riste eller lufte tøy utover balkongkanten. Klær og annet må ikke henges til tørk fra vindu eller på utsiden av balkonger og terrasser.  Det er tillatt å bruke elektrisk grill og gassgrill fra balkong og terrasser, men bruk av kullgrill/engangsgrill er forbudt. Det er ikke tillatt å henge opp utebelysning, inkludert sesongbelysning, som i vesentlig grad er til sjenanse for andre beboere. 

Ved aktiviteter som forårsaker røyk eller matos, skal beboere påse at de er til minst mulig sjenanse for naboer.  Grilling og røyking skal ikke finne sted i nærheten av luftinntakene til de nærmeste leilighetene.  

§4 FELLESROM OG OPPGANGER 

Trappeoppgangene er rømningsvei ved eventuell brann. Derfor må ingen sette fra seg barnevogner, sportsstyr, kjelker, sykler eller andre gjenstander i felles trapperom. Det er ikke tillatt for barn å leke i trappeoppgangene, parkeringskjeller eller bodområdene, og ikke gis adgang til parkeringskjeller/ bodområde uten følge med voksne. 

Dører til bodområde, sykkelparkering og garasjeanlegg skal i størst mulig grad være låst. Inngangsdørene skal holdes låst døgnet rundt. Oppbevaring av ildsfarlige væsker og gasser er ikke tillatt i garasje eller i bodområdet, dvs hele K1, K2 OG K3. Røyking og bruk av ild er ikke tillatt i sameiets fellesarealer, det gjelder også takterrassene.

Feil som oppstår, må omgående meldes vaktmester eller en i styret. Det er ikke tillatt å henge opp reklame, notiser eller liknende i fellesområdene med unntak av på eventuelle oppslagstavler installert av sameiet spesielt for dette formål.  

§5 FELLESOMRÅDER (UTE) 

Sameiets fellesområder utendørs skal være til glede og trivsel for alle. Derfor skal det holdes ryddig og fritt for avfall. Fellesområdene skal ikke brukes slik at det er til vesentlig sjenanse for andre eller kan medføre skade på omgivelsene. 

Røyking er ikke tillatt i fellesområdene utendørs. Det er heller ikke tillatt å kaste fra seg papir, sigarettstumper, tyggegummi, snus o.l. på våre fellesarealer. Det er ikke tillatt å mate fugler, andre ville dyr eller husdyr på sameiets fellesarealer eller fra private balkonger/terrasser. Dette kan tiltrekke rotter og mus; samt at det kan medføre plager med avføring. Husdyr skal som hovedregel holdes i bånd. 

Biler og andre kjøretøyer skal ikke parkeres på sameiets område. Byhagen eller passasjen fra gaten skal ikke brukes for bilankomst ved ut- og innflytting eller varelevering.  Slik transport skal skje gjennom kjeller K2. Det er ikke tillatt å sykle eller kjøre gjennom og over plen og bed. Sykkelparkering kan skje i egen bod eller i den spesiallagete sykkelboden i K2 ved siden av søppelrom, samt utendørs stativ som er montert i byhagen.

Fotballsparking, rullebrettkjøring og lignede sjenerende aktiviteter i byhagen er ikke tillatt. 

§6 SØPPEL 

Alt avfall skal i eget søppelrom i kjeller K2. Der finnes en rekke beholdere for restavfall og egne beholdere for papir/papp og glass/metall. Husk å kildesortere. Alt papirsøppel som skal kastes må være sammenpresset til et minimum. Pappesker skal brettes sammen. Det er viktig å holde søppelrommet ryddig og sørge for at alt avfall havner i beholdere. Glass/metall kan også leveres på Kiwi i Barcode. 

Etter at søppelnedkastene tas i bruk i byhagen om noen år er det enda viktigere at området rundt søppelnedkastet holdes ryddig og fritt for søppel. Ikke kast søppel på sameiets fellesarealer.. Søppelet skal kastes i godt gjenknyttende plastposer.  Det må ikke hensettes søppel utenfor nedkastene.  Avfall som er for stort til å passere innkastet, må deponeres andre steder. Styret vil i god tid før nedkastene tas i bruk gi mer utfyllende informasjon når den tiden kommer (vil antagelig ta flere år).

§7 FELLES TAKTERRASSE M.V.

Sameiets takterrasse skal holdes ryddig, ren og fri for avfall. Ved bruk som medfører ekstra rengjøring kan den ansvarlige beboeren bli belastet med rengjøringskostnaden. Røyking er ikke tillatt, heller ikke grilling. Stoler og bord skal settes på plass etter bruk. Kast absolutt ingenting ut fra terrassen. Det faller på naboens balkong eller forbipasserende. Dyr er ikke tillatt på takterrassen.

Takterrassene skal gi økt trivsel for alle beboere. Det er derfor ikke tillatt å privatisere takterrassene med et arrangement som bruker hele eller store deler av takterrassen, med mindre det er reservert i tråd med de til enhver tid gjeldende regler utarbeidet av Sameiet. Det er heller ikke tillatt å spille forstyrrende musikk eller å være overstadig beruset med de konsekvenser det kan ha for sikkerhet, lydnivå og forsøpling på fellesarealer. 

Nokas eller den til enhver tid fungerende vakttjeneste for sameiet, har fullmakt til å bortvise personer fra takterrassen ved brudd på reglene.  Brudd på reglene gjentatte ganger kan få konsekvenser for seksjonseiers fremtidige bruk av takterrassen.  Vis hensyn til at det bor folk rett under felles takterrasse med egne terrasser. 

Alle skal alltid rydde opp etter seg og fjerne private eiendeler fra takterrassen. Hensatte eiendeler kan bli kastet.  Forlat stedet slik du selv ønsker å finne det når du kommer. Ved større anledninger/grupper/fester må deltakerne være spesielt oppmerksomme på å holde støynivå på et akseptabelt nivå.  Sameiet er også ansvarlig for støy til nabobygg.  Vi henstiller til beboere å opptre ansvarlig i disse sammenhenger. 

 §8 ENDRINGER AV FASADEN 

Ved endring av fasaden som for eksempel solavskjermingsprodukter skal styret underrettes. Det er tillatt for sameiere å ettermontere screens på vinduer i Dronninglunden mot syd, øst og vest, men ikke mot nord (Barcode). Forutsetningen er at det monteres screens fra samme leverandør som AF har brukt ved montering av screens til Dronninglunden, i samme farge som er valgt på de vinduer som allerede har fått screens som en del av standard leveranse.

Det er tillatt å installere markiser, men ikke under pergola eller på nordsiden av bygget (Barcode). Markisen skal installeres slik at den medfører minst mulig ulempe for øvrige seksjoner, eks. ved avrenning. Det er anbefalt å bruke Kjells Markiser, modell Nova. Markisestoff skal være i mørk grå, fargekode 97 hos Kjells. Braketter og armer i metall skal være i farge sort.

All ettermontering av solskjermingsprodukter skal skje på sameiers egen regning og risiko. Installasjon må gjøres av sakkyndig personell, og slik at fasaden ikke skades eller forringes. Seksjonseier er ansvarlig for alt fremtidig vedlikehold eller skader som installasjon av solskjermingsprodukter måtte påføre fasaden. Ansvaret påhviler seksjonen ved eventuelt eierskifte.

Det er tillatt å påføre “frostet” glassfilm på innsiden av glassveggene på verandaer i andre og tredje etasje for å hindre innsyn fra gateplan. Filmen må påføres på en slik måte at den kan fjernes i fremtiden uten spor.

Fastmontert utelampe utover det som er montert av utbygger er ikke tillatt. Parabolantenner eller andre faste installasjoner på fasaden er ikke tillatt. Endring av utvendige farger er ikke tillatt. 

§9 SYKKELSTATIV

Sykkelstativ i garasjen er bare til bruk for eiere, besøkende og leiere, og skal ikke brukes til annet enn sykler. Det øverste nivået er forbeholdt barnesykler og små sykler.  Det er også montert sykkelstativ på tre forskjellige steder for beboere og besøkende i byhagen.

§10 DYREHOLD 

Dyrehold er tillatt, forutsatt at dyreholdet ikke er til ulempe eller sjenanse for andre beboere.

Det er ikke tillatt å lufte husdyr på sameiets takterrasser. I byhagen skal husdyr som hovedregel kun føres i bånd inn og ut av området, og ikke oppholde seg i byhagen, da dette lett kan bli til sjenanse for de øvrige beboere.  Anlagt grøntområde er ikke et sted for husdyr å gjøre fra seg. 

§11 VASKER, SLUK OG TOALETT 

Fett, kaffegrut eller annet som kan forårsake tilstopping må ikke tømmes i vask eller sluk. Til WC må bare brukes klosettpapir for å unngå tette rør og lekkasjer. Andre ting må ikke kastes i klosettet. 

Seksjonseier er i denne sammenheng ansvarlig for gjester, leietakere, vaskebyrå, og andre som gis adgang til boligen. Om det kastes gjenstander som kan blokkere sameiets avløp, kan dette medføre lekkasje av kloakkvann inn i kjellerbodene.  Seksjonseier kan i slike tilfeller bli holdt økonomisk ansvarlig for følgene. 

§12 POSTKASSESKILT

Hver seksjonseier plikter å påse at postkassen er utstyrt med navn på beboer(e). Kun skilt bestemt av styret godtas. For å skape et rent og tydelig helhetsinntrykk i inngangspartiet, for både beboere og besøkende, så er det bestemt at alle postkasser skal merkes i samme stil. 

Styret har valgt standardmalen til leverandøren av postkassene, slik det er beskrevet inne i postkassen ved innflyttingen og på sameiets webportal. Det er valgfritt hvorvidt man bruker fullt navn eller kun etternavn.  

§13 BRANNFOREBYGGENDE SIKKERHET

Det er kun tillatt med elektrisk eller gassgrill i terrasse/balkong. Hver beboer er forpliktet til å gjøre seg kjent med branninstruksen. På fellesarealer skal det ikke plasseres brennbart materiale eller objekter som kan hindre rømming. 

Gang- og trappearealer som fører til leilighetene i hver etasje er en del av fellesarealet. Branndørene skal alltid være lukket. Alle sikringsskap i oppgangene skal holdes låst. 

§14 DØRER OG GARASJEPORT

Ytterdørene og alle dører i kjeller skal som hovedregel alltid holdes låst. Ytterdørene skal ikke stå åpne for lufting. Dørene inn til bodene skal alltid holdes låst. Hensikten med porttelefonen er å hindre uvedkommende adgang inn i bygget. Den enkelte beboer er ansvarlig for hvem som slippes inn i oppgangene.  

Garasjeporten skal ikke unødvendig stå åpen. Ved inn- og utkjøring skal det kontrolleres at porten går igjen før en kjører videre, og at ingen uvedkommende slippes inn. 

Garasjen skal brukes for flytting og all form for varelevering. Det er avsatt et egnet område til venstre etter nedkjøring til garasjen for dette formålet.

§15 ANSVARSFORHOLD OG HENVENDELSER

Husordensreglene kommer i tillegg til vedtektene og hver enkelt seksjonseier/beboer er ansvarlig for at de overholdes av alle i husstanden, leietakere og andre som gis adgang til boligen. Seksjonseier har ansvaret for å levere nødvendig skriftlig informasjon til sine leietakere hva angår både bruk av boligen og våre Husordensregler. Dette dokumentet skal signeres av leietaker. Styret vil oversette ordensregler til engelsk og legge disse ut på nettsiden vår.

Henvendelser, klager, osv. vedrørende leieforhold, husordensregler og andre forhold rettes til styret gjennom webportalen eller per epost dronninglunden@gmail.com. Alle henvendelser til styret behandles konfidensielt. Naboklager leveres skriftlig til styret per epost. Klager skal behandles og som hovedregel besvares skriftlig av styret innen 30 dager. 

Hvis fellesarealer i sameiet er påført skade eller forsøplet, vil kostnadene for utbedring/opprydding belastes ansvarlig seksjonseier gjennom USBL.

§16 ENDRING AV HUSORDENSREGLER

Endring av Husordensregler kan skje på årsmøtet med simpelt flertall av de fremmøte. Som fremmøtt regnes også den som møter med fullmakt.

Forslag til slike endringer må være styret i hende mer enn 60 dager før årsmøtet finner sted. Se ellers våre Vedtekter.